Täydennyskoulutuksen kautta takaisin ihmisläheisempään työhön

Yli 20 vuotta erilaisissa työntekijä-, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä sekä prosessien kehittämistehtävissä työskennellyt Matti Vainiokangas valmistui Oulun yliopiston Ratkaisukeskeinen työnohjaaja -koulutuksesta vuonna 2022. Silloinen työ terveydenhuollon laillisuusvalvontatoimessa ei enää tuntunut omalta, ja pitkän kypsyttelyn jälkeen hän oli valmis hyppäämään uusiin haasteisiin, jotka täydennyskoulutus mahdollisti.
Matti Vainiokangas

Täydennyskoulutus uramuutoksen mahdollistajana

Ennen koulutukseen hakeutumista Matti koki ajautuneensa työurallaan kauaksi siitä, millaista todella toivoi sen olevan. Hän koki haluavansa takaisin lähemmäs ihmisiä ja vuorovaikutusta ja toivoi voivansa soveltaa kertynyttä työelämän kokemusta muita aidosti hyödyttävällä tavalla.

Olin ajautunut työurallani kauaksi siitä mistä nautin ja mitä oikeasti halusin tehdä.

Matti kokee koulutuksen antaneen positiivisia oivalluksia ja onnistumisen kokemuksia – auttaen samalla myös havaitsemaan, ettei oman ratkaisukeskeisen ajattelutavan kehittäminen ole itsestäänselvyys. ”Toisen opiskeluvuoden alussa täytyi nöyrtyä ja todeta, kuinka alussa edelleen olinkaan ratkaisukeskeisen ajattelutavan suhteen”, Matti muistelee. Tuo hetki oli kuitenkin merkittävä tekijä syvemmän oppimisen käynnistymisessä.

Opiskelemaan avoimin mielin omana itsenään

Matti suosittelee koulutusta jokaiselle, jolla on halua kehittää itseään ja ammatillista identiteettiään, sekä lisätä ratkaisukeskeistä ajattelutapaa. Koulutus sopii erityisen hyvin esihenkilöille, mutta yhtä lailla kaikille asiasta kiinnostuneille. Matti kertoi suorittaneensa useita esihenkilöille suunnattuja koulutuksia, etenkin vuorovaikutuksen saralla, mutta vasta työnohjaajakoulutuksen kautta moni asia avautui selkeämmin hänelle.

Kannattaa lähteä opiskelemaan ihan omana itsenään, avoimin mielin, ja valmistautua haastamaan omaa ajattelua ihan uudella tasolla.

Ratkaisukeskeinen työnohjaajakoulutuksen avulla Matti sai avattua omaa ajatteluaan voimavarakeskeisempään muotoon ja sen myötä avautui kokonaan uusi maailma. Nykyään hän tarkastelee maailmaan toisin silmin, mikä johtaa myös toisenlaisiin päätöksiin ja erilaiseen työskentelyyn sekä ihmisten että itsensä kanssa.

Innostunut ja avoin ilmapiiri

2,5 vuotisen koulutusrupeaman aikana opiskeluryhmä tulee tutuksi ja sen ilmapiirin tärkeys korostuu. Matti kertoo oman opiskeluryhmänsä olleen avoin ja innostunut heti alusta alkaen, mikä oli hänen mielestään paljolti taitavien kouluttajien ansiota. Ammattitaitoiset kouluttajat hoitivat alkuryhmäytymisen erittäin taitavasti ja sen myötä ryhmäläiset uskalsivat avata itseään ja tutustua rohkeasti muihin, eri ammattitaustaisiin opiskelutovereihinsa.

Nykyään Matti toimii Mielen Mahdollisuudet Oy:ssä yrittäjänä ja tekee monipuolisesti töitä työelämähyvinvoinnin parissa. Työnohjaajakoulutus antoi hänelle juuri sen, mitä hän lähti koulutukselta hakemaankin – ihmisläheisemmän työn, jossa saa olla mukana rakentamassa inhimillisesti kestävää työkulttuuria.

Ratkaisukeskeinen työnohjaajakoulutus

Kiinnostaako sinua tiimien ja työyhteisöjen kehittäminen? Haluaisitko olla mukana luomassa muutosta työelämässä?

Oulun yliopiston Ratkaisukeskeinen työnohjaaja -koulutuksen tavoitteena on kehittää osallistujien valmiuksia toimia joustavasti ja monipuolisesti kehittämistyön parissa eri toimintaympäristöissä. Koulutus kestää kaksi vuotta ja opiskelu onnistuu työn ohessa. Koulutukseen osallistuvat tulevat tyypillisesti hyvin erilaisista työtehtävistä - keskeistä on kiinnostus kehittää ja tukea ihmisiä työarjessa ja erilaisissa muutostilanteissa. Koulutus antaa työnohjaajan pätevyyden ja valmiudet toimia moniammatillisissa tiimeissä.

Lue lisää koulutuksesta. Seuraava koulutus käynnistyy alkuvuodesta 2025.