Työnohjaajakoulutuksesta vahvistusta ammatti-identiteettiin

Jenni Hintsala on työnohjaaja, työelämävalmentaja ja terapeutti, joka suoritti Ratkaisukeskeinen työnohjaajakoulutuksen Oulun yliopistossa vuosina 2019–2021. Ennen koulutukseen hakeutumista Jenni työskenteli mm. yksilö- ja pariterapeuttina, yrittäjänä sekä aineenopettajana. Nykyään Jenni toimii työnohjaajia ja terapeutteja työllistävän yrityksen omistajana. Työpäivät koostuvat sekä asiakastyöstä että yritystoiminnan johtamisesta. Hän kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa olla vaikuttamassa työelämään ja työkulttuuriin niin organisaatioiden kuin yksilöidenkin tasolla.

Ratkes Jenni Hintsala

Jennin tarina

Ajatus työnohjaajan ammatista oli kytenyt mielessä vuosien ajan – jo psykologian opintojensa aikana 15 vuotta sitten. Haave viedä psyykkistä osaamista ja vaikuttamista yksilötyöskentelystä työelämäkentälle odotti sopivaa aikaa ja riittävää kokemusta erilaisista työrooleista. Kokemuksen kartuttua riittävän monipuolisesti, hän aloitti opinnot työnohjaajakoulutuksessa. Tavoitteena oli päästä tekemään täysipäiväisesti työnohjaajan, valmentajan ja kouluttajan työtä yrittäjänä.

Ennen opintojen aloittamista Jenniä mietitytti, millaisia työmahdollisuuksia työnohjaajilla todellisuudessa olisi. Hän myös pohti, toisiko uusi ratkaisukeskeinen koulutus merkittävästi lisäarvoa jo aiemmin suoritettujen terapeuttiopintojen lisäksi. Huoli osoittautui turhaksi, sillä opintojen käynnistyttyä Jenni huomasi työnohjaajakoulutuksen olevan oivallinen lisä terapeuttiopintojen päälle. Hänen onnistui rakentaa työnohjaajaidentiteettiään nopeasti aiemmin oppimaansa soveltaen.

Koulutuksessa sain hyvän pohjan omalle työlleni ja pääsin aloittamaan matkan kohti työnohjaajaksi ja valmentajaksi kasvamista.

Jennin mielestä opiskelu on aina kasvattavaa ja kehittävää. Ilman asianmukaista koulutusta hän ei uskaltaisi toimia nykyisellä työkentällään. Tutkimukseen ja tieteeseen perustuva koulutus antaa vahvan pohjan työlle. Ihmisten mielen parissa työskentely on haastavaa ja antoisaa – opintojen antaessa siihen turvalliset eväät.

Jenni suosittelee työnohjaajakoulutusta heille, jotka kokevat haluavansa päästä tekemään ruohonjuuritason työtä ihmisten ja organisaatioiden kanssa. Jo jonkin verran työelämäkokemusta keränneet ja yrittäjähenkisyyden omaavat henkilöt ovat hänen mukaansa omiaan tähän koulutukseen.

Yhteisellä matkalla opiskelijaryhmän kanssa

Jenni kuvailee opiskeluryhmäänsä erittäin monipuoliseksi. Mukana oli opiskelijoita useista eri ammattikunnista, aina sotealan ammattilaisista pankkialan toimijoihin – se oli suuri rikkaus. Verkostot vahvistuivat monella tapaa, ja nykyäänkin, jo vuosia koulutuksen loppumisesta, on kiva saada kuulumisia omasta opiskeluryhmästä. Ja läheisiä kollegoitakin sieltä jäi, Jenni kertoo.

Ensi vuonna Jenni palaa koulutuksen pariin uudessa roolissa: talvella 2025 käynnistyvässä toteutuksessa hän on mukana yhtenä kouluttajana. "On mielenkiintoista päästä keskustelemaan sekä jakamaan osaamista ja omia kokemuksia työnohjaajana ja yrittäjänä toimimisesta uusille opiskelijoille", Jenni iloitsee.

Minustako työnohjaaja?

Seuraava Oulun yliopiston Ratkaisukeskeinen työnohjaajakoulutus käynnistyy talvella 2025. Jos kaipaat lisää osaamista ja työkaluja ihmisten, tiimien ja työn kehittämiseen, tai työnohjaajan työ kiinnostaa, tutustu koulutukseen ja hae mukaan!