Tutustu kouluttajaamme: Hannu Säävälä

Lääketieteen tohtori, psykiatri ja psykoanalyytikko Hannu Säävälä toimii kouluttajana Oulun yliopiston Psykoanalyyttisessa psykoterapeuttikoulutuksessa. Hannun mielenkiintoiselle työuralle on mahtunut monenlaista tehtävää. Hän on toiminut muun muassa vastuualuejohtajana ja kehittämistyön koordinaattorina, koulutuspsykoanalyytikkona sekä psykoterapeuttina. Lisäksi hän on ollut mukana perustamassa Suomen ensimmäistä isyysneuvolatoimintaa Ouluun sekä tehnyt vuosia väkivallan vastaista työtä.
Hannu Säävlä

Uralle jatkoa eläköitymisen jälkeenkin

Hannu eläköityi päätyöstään psykiatrina ja oikeuspsykiatrina joulukuussa 2022 ja kertoo jatkaneensa eläkkeelle jäätyään uudella innolla sivutyötään, johon kuuluu muun muassa kouluttamista ja psykoterapeuttiopiskelijoiden työnohjausta.

Hannu Säävälä kokee kouluttamisen olevan paitsi antoisaa myös vaativaa työtä vielä vuosienkin jälkeen. Ilman kouluttajan aitoa paneutumista opiskelijat eivät saa riittävän hyviä eväitä kehittyä psykoterapeuteiksi. Hänen mukaansa Oulun yliopiston järjestämä Psykoanalyyttinen psykoterapeuttikoulutus on monipuolinen ja organisoitu hyvin.

Motivoituneisuus on onnistumisen ydinasia

Antoisinta kouluttajana toimimisessa on Hannun mielestä ihmisten kanssa syntyvä vuorovaikutus. Ymmärrys syvenee ajan myötä kouluttajan ja koulutettavien välillä. Kokeneenakin kouluttajana hän haluaa aidosti syventyä kuhunkin opetustilanteeseen, jotta oma panos yhteistyöhön tulee varmasti annettua. Koulutettavan porukan motivoituneisuus on onnistumisen ydinasia, hän kertoo. Psykoterapeuttikoulutukseen hakeutuvan tulee olla aidosti motivoitunut pitkäjänteiseen työhön. Tulee olla valmis perehtymään siihen, miten kanssakäyminen tapahtuu pitkäaikaisen potilaan kanssa – psykoterapiassa kun yleensä puhutaan vuosien potilassuhteista.

Opiskelijat ovat erittäin motivoituneita uuden äärellä ja on hieno seurata, kun he vähitellen löytävät suhteensa psykoterapeuttiseen työhön. Samalla kouluttaja itsekin kehittyy ja oppii uutta.

Metaforat ja symbolit mukana opetuksessa

Hannu kertoo käyttävänsä opetuksessaan paljon kuvia – hän pitää tärkeänä, että opetuksessa edetään konkreettisen rinnalla myös metaforien ja symbolien kautta. Psyykkeen sisäisen todellisuuden hahmottamiseksi tarvitsemme myös taiteilijoiden, kirjailijoiden ja filosofien apua. He ovat voineet saada sisällytettyä tuotoksiinsa jotain sellaista, joka jää muuten avaamatta.

Istumisen ja pohtimisen vastapainoksi Hannu on vapaa-ajalla intohimoinen liikkuja. Liikkuminen pitää elossa ja virkeänä, hän toteaa. Hän kertoo harrastaneensa retkeilyä ja hiihtovaeltamista nuoruudesta saakka. Tämän syksyn kohokohta oli pidennetty viikonloppu Martimoaavalla. Hannu luotetuin hiihtokaveri Markku on ollut mukana vuodesta 1979 saakka. He ovat viime vuosina innostuneet talvitelttailusta. Ensi keväänä on tarkoitus viettää viikko telttaillen Ruotsissa Sarekin alueella.

Uusi ura psykoterapeuttina?

Hannu Säävälä on mukana myös seuraavassa, tammikuussa käynnistyvässä Psykoanalyyttinen psykoterapeuttikoulutuksessa. Tutustu koulutukseen ja hae mukaan!