Kuvituskuva

Vaikuta kartoilla QGIS-verkkokurssi

- op, Lukuvuosi 2024-2025, -
Yhdistä omaa tai organisaatiosi tietoa avoimeen paikkatietodataan. Näin voit tuottaa uutta tietoa ja havainnollistaa sitä kiehtovilla tavoilla. Vaikuta kartoilla! -verkkokurssilla opit paikkatiedon perusteet ja pystyt hyödyntämään organisaatiosi tietoja sekä avointa dataa maksuttomalla QGIS -ohjelmistolla. Kurssi järjestetään verkkokoulutuksena, joten opit ohjelmiston käytön perusteet joustavasti silloin kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Opetusmateriaalina ovat videot, podcastit, tiiviit katsaukset ja verkkotehtävät. Voit liittyä kurssille milloin vain ja suorittaa sen omien aikataulujesi mukaan 6kk:n kuluessa aloituksesta.

Ilmoittautumisaika

-

Järjestämistapa

Verkko-opinnot
Itsenäinen opiskelu

Toteutusaika

-

Hinta

345 € + alv

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen päättyy .

345 € + alv

Ilmoittaudu

Koulutuksen tiedot

Vaikuta kartoilla -verkkokurssilla opit tekemään vaikuttavia karttoja sekä käyttämään paikkatietoa ja avointa dataa QGIS -ohjelmistolla. Yhdistä omaa tai organisaatiosi tietoa avoimeen paikkatietodataan. Näin voit tuottaa uutta tietoa ja havainnollistaa sitä kiehtovilla tavoilla. Kartat ja analyysit tukevat alueiden ja yritysten sekä eri ympäristöjen kehittämistä. Kurssilla opit paikkatiedon perusteet ja pystyt hyödyntämään organisaatiosi tietoja sekä avointa dataa maksuttomalla QGIS -ohjelmistolla.

Inspiroidu kartoista!

Kartoilla ja paikkatiedolla on paljon eri käyttökohteita. Joku käyttää karttoja kertomaan omasta sijainnistaan, toinen navigoi sen avulla vieraalla paikkakunnalla ja kolmas taas käyttää karttoja havainnollistamaan alueellisia ilmiöitä. Kartat voivat olla näyttävän näköisiä, mutta se ei useinkaan ole syy karttojen tekemiselle. Kartoilla voi nimittäin vaikuttaa ihmisten ajatteluun. Niiden avulla voidaan vastata moniin kysymyksiin, ratkaista ongelmia ja lisätä tietoutta. Kartat ovatkin yksi tehokkain vaikuttamisen keino.

Nykyään lähes kuka tahansa voi luoda ja julkaista paikkatiedosta oman kartan ja saada sille laajan näkyvyyden. Karttojen teko ei ole enää pienen ammattilaispiirin yksinoikeus, vaan yhä useammalla on siihen mahdollisuus nykyisin saatavilla olevien ilmaisten paikkatieto-ohjelmien (kuten QGIS:n) ja aineistojen avulla. Visuaalisuutensa vuoksi kartoilla voidaan esittää paikkatiedosta monimutkaisiakin asioita helposti ymmärrettävällä tavalla. Ei ihme, että niiden on todettu olevan tehokas tapa viestiä ja tuottaa syvällisempää tietoa suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Sen lisäksi, että kartoilla voidaan hakea vastauksia kysymyksiin ja ongelmiin, niitä voidaan tehdä eri käyttötarkoituksiin, eri kohderyhmille ja niihin voi liittää erilaisia viestejä. Karttojen avulla voidaan ohjata keskustelua, niiden avulla voidaan vaikuttaa ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, organisaatioon tai jopa koko maailmaan.

Kartoilla voidaan herättää voimakkaitakin mielikuvia, joten on tärkeää viestiä ja välittää niillä tietoa oikein. Karttoja tekevillä ja niitä lukevilla olisikin hyvä olla tietyt perustiedot kartografiasta. Kuten mediassa vaaditaan medialukutaitoa, myös karttoja täytyy osata lukea oikein. Täytyisi olla ainakin ymmärrystä siitä, millainen on hyvä kartta, mitä kartalla halutaan kertoa ja miten tieto on esitetty – onko se luotettavaa?

Tällä kurssilla opit tekemään visuaalisia karttoja paikkatiedosta. Kurssilla käydään tärkeimpiä perusasioita karttoihin liittyen, kuten mitä on paikkatieto sekä millaisia paikkatietoaineistoja on, mistä niitä saa ja miten niitä voi tehdä itse esimerkiksi GPS-paikantamisen avulla. Lisäksi opit, mihin asioihin karttojen teossa on syytä kiinnittää huomiota. Kurssin lopussa tutustumme suosittuihin paikkatietomenetelmiin, joista voi olla sinunkin työssäsi tai harrastuksessasi hyötyä. Kurssin käytyäsi ymmärrät paremmin, miten paikkatietoa voi visualisoida kartoiksi ja huomaat, miten tehokasta kartoilla viestiminen on!

Koulutusmuoto

Jatkuva oppiminen
Täydennyskoulutus

Lukuvuosi

Lukuvuosi 2024-2025

Opetuksen järjestäjä

Oulun yliopisto

Sijainti

online

Yhteystiedot

Lisätiedot ja yhteydenotot

Terhi Ala-Hulkko
terhi.ala-hulkko@oulu.fi
050 5957719

Intro Vaikuta kartoilla -kurssiin

Mikroyrittäjän podcast – Vaikuta kartoilla QCIS -verkkokurssi

Paikkatieto, avoin data ja kartat tarjoavat arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. Tässä podcastissa tutkimusjohtaja Ossi Kotavaaran, tutkijatohtori Terhi Ala-Hulkko ja GIS-asiantuntija Aleksi Nivala keskustelevat Vaikuta kartoilla QGIS verkkokurssin sisällöistä, hyödyistä, tarpeesta ja taustoista. Podcastissa kuullaan hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten selviät pienistä haasteista karttaprojekteissa ja miten pääset haluamaasi lopputulokseen paikkatiedon ja QGISin avulla. Podcast kokoaa yhteen Oulun yliopiston Vaikuta kartoilla QGIS verkkokurssin keskeiset sisällöt.

Palautteita

Kouluttaja

Terhi Ala-Hulkko, FT, tutkijatohtori, Maantieteen tutkimusyksikkö ja Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto



Terhi työskentelee tutkijatohtorina maantieteen tutkimusyksikössä. Taustaltaan Terhi on luonnonmaantieteilijä ja hänellä on myös maantieteen ja biologian opettajan pätevyys. Terhillä on opetuskokemusta niin yksityiseltä puolelta, kuin myös lukiosta ja yliopistosta. Nykyisessä työssään tutkijana Terhi hyödyntää laaja-alaisesti paikkatietopohjaisia (GIS) menetelmiä ja tilastollisia analyyseja yhteiskunnan ja ympäristön prosessien ja ilmiöiden tutkimisessa. Erityinen painopiste on ihmisen ja luonnon välisen linkin tarkastelussa. Terhi toimii projektitutkijana myös Kerttu Saalasti Instituutin alueellisen erinomaisuuden (REx) tutkimusryhmässä, jonka osana hän toimii Vaikuta kartoilla – QGIS verkkokurssin vastuuopettajana.

Yhteystiedot: terhi.ala-hulkko@oulu.fi, puh: 029 448 1691

Viimeksi päivitetty: 27.11.2024