
Kulttuuriantropologia ja arkeologia, perusopinnot (AVOIN YO)
Kulttuuriantropologian ja arkeologian yhteisissä perusopinnoissa opiskelija saa yleiskatsauksen kummastakin oppiaineesta. Oppiaineissa pyritään ymmärtämään sekä nykyisiä että menneitä kulttuureita, kulttuurien vaikutusta ihmisten elämään ja kulttuurien muutosta. Opinnoissa perehdytään esihistoriallisen ja historiallisen ajan arkeologiaan sekä kulttuurien syntyyn.
Kulttuuriantropologian ja arkeologian perusopinnot järjestetään seuraavissa oppilaitoksissa:
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto
Tarkemmat aikataulut ja ilmoittautuminen ko. oppilaitoksen sivuilla. Opintokokonaisuus toteutetaan etäopintoina.
Järjestämistapa
Toteutusaika
Hinta
Tarkemmat tiedot ilmoittautumisajasta ja hinnasta yhteistyöoppilaitoksen sivuilta
Koulutuksen tiedot
Kulttuuriantropologia tutkii ihmisiä, yhteisöjä ja toiminnan kulttuurista ja sosiaalista rakentumista eri aikoina ja eri puolilla maailmaa. Kulttuuriantropologian tavoite on analysoida erilaisia kulttuureita ja tutkia, kuinka kulttuuri vaikuttaa ihmistoimintaan, ajatteluun ja elämään. Tutkimuksen kohteena ovat kulttuurien ainutlaatuiset piirteet, mutta myös se, kuinka kulttuurit muistuttavat toisiaan. Perustutkimuksen ja koulutuksen tärkeä tehtävä on sekä parantaa vieraiden kulttuureiden ymmärtämistä että tehdä läpinäkyviksi omia kulttuurisia tapojamme. Kulttuuriantropologia pyrkii erityisesti ymmärtämään kulttuureja niiden omasta näkökulmasta. Tuotettua tietoa sovelletaan usein konkreettisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi.
Arkeologia tutkii ihmistä ja kulttuuria esihistoriasta nykypäivään ensisijaisesti materiaalisten lähteiden kautta. Näitä ovat esimerkiksi esineet, kiinteät rakenteet tai maaperässä havaittavat ihmisen aiheuttamat kemialliset muutokset. Arkeologia on luonteeltaan monitieteellistä. Oulun yliopistossa arkeologia painottaa antropologista näkökulmaa. Tavoitteena on ymmärtää ja selittää kulttuuria ja sen muuttumista. Arkeologian opetus ja tutkimus Oulun yliopistossa keskittyy pohjoisiin kulttuureihin ja niiden kulttuuriperintöön sekä tarkastelee globaaleja menneisyyden ilmiöitä ja prosesseja pohjoisen maailman näkökulmasta.
Arkeologi on monialainen aineellisen kulttuurin ja sen tutkimuksen sekä suojelun ammattilainen. Hän toimii yhteistyössä esimerkiksi maankäyttäjien ja ympäristönsuojelusta vastaavien viranomaisten kanssa. Perusaineiston hallinnan lisäksi opetuksessa korostetaan yleismaailmallisia kulttuuriprosesseja ja lähdeaineiston käsittelyyn liittyviä tutkimustekniikoita. Opiskelun keskeisenä tavoitteena on kyky hallita arkeologinen tutkimusprosessi ja saada monipuolisia valmiuksia erilaisiin kulttuuriperintötehtäviin sijoittumiseen.
Oulun yliopiston kulttuuriantropologian ja arkeologian oppiaineet tarjoaa ainoana Suomessa laajan, myös arkeologian ja bioantropologian opintoja sisältävän opintokokonaisuuden. Opetuksessa ja tutkimuksessa painottuvat ympäristö-, poliittinen, uskonto ja soveltava antropologia sekä media ja visuaalinen antropologia, ja pohjoiset kulttuurit. Kulttuuriantropologille sujuva englannin kielen taito on välttämättömyys, sillä opiskelu sekä vaatii että kehittää valmiuksia kansainväliseen työskentelyyn. Omakohtaisella kenttätyöllä eli osallistuvalla havainnoinnilla ja haastatteluilla on keskeinen sija tutkimuksessa, minkä vuoksi sosiaalinen avoimuus ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat kulttuuriantropologille tärkeitä ominaisuuksia.
Arkeologian ja kulttuuriantropologian perusopinnot, 25 op
AY687359P Johdatus arkeologiaan ja kulttuuriantropologiaan, 5 op
AY687360P Sosiaalinen maailma, 5 op
AY687361P Biologia ja kulttuuri, 5 op
AY687362P Aineellinen kulttuuri, 5 op
AY687363P Ihminen ja ympäristö, 5 op
Opintojaksojen kuvaukset löydät Avoimen yliopiston opinto-oppaasta Pepistä.
Koulutusmuoto
Lukuvuosi
Lukuvuosi 2025-2026
Koulutusala
Oppiaine
Opetuskieli
Opetuksen järjestäjä
Sijainti
Yhteystiedot
Opinto-ohjaus
Lisätiedot: https://joy.oulu.fi/fi/avoimen-yliopiston-neuvonta-ja-ohjauspalvelut
Kysyttävää? Ole yhteydessä: avoin.yliopisto@oulu.fi