Filosofia, aineopinnot (AVOIN YO)
Järjestämistapa
Hinta
Tarkista hinta yhteistyöoppilaitoksen sivuilta.
Koulutuksen tiedot
Opintokokonaisuus koostuu seuraavista opintojaksoista
- Suomen kulttuurifilosofinen perinne (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Nykyajan filosofia (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Syventävä perehtyminen analyyttiseen tai mannermaiseen filosofiaan (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Arvot, etiikka ja politiikka nykypäivän maailmassa (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Syventävä perehtyminen tieteen filosofiaan tai historian teoriaan ja filosofiaan (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Filosofian erikoisalat (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
- Tutkimusseminaari (AVOIN YO) 5 op (Lukuvuosi 2020-2021)
Katsaus oppiaineeseen
Filosofia on eräs ensimmäisistä tieteistä. Tieteellinen ajattelu alkoi filosofiana ja siksi sitä sanotaan joskus ’tieteiden äidiksi’. Nykyajan filosofia tutkii siitä aikanaan irtaantuneiden tieteiden yhteisiä menetelmällisiä ongelmia sekä niihin palautumattomia metafyysisiä kysymyksiä, inhimillisen tiedon luonnetta ja rajoja, kieltä, argumentaatiota ja logiikkaa sekä moraalin ja politiikan perustana olevia arvo- ja eettisiä kysymyksiä. Keskeisiä tutkimusaloja ovat metafysiikka ja ontologia, tietoteoria ja tieteenfilosofia, luonnon- ja ympäristön filosofia, arvofilosofia, etiikka ja yhteiskuntafilosofia. Filosofian historia tarjoaa kokoavan näkökulman näiden alojen kehitykseen – filosofiset ongelmat ovat osin ajattomia ja siksi filosofian historialla on tärkeä merkitys myös systemaattiselle filosofiselle ajattelulle. Filosofia pohtii laajasti myös tieteiden peruslähtökohtia koskevia metafyysisiä ja tietoteoreettisia kysymyksiä. Filosofia on siksi hyödyllinen sivuaine myös erityistieteiden tutkijoille. Filosofinen arvojen, etiikan ja politiikan tutkimus puolestaan edistää yhteiskunnallista keskustelua ja tarjoaa myös aineksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
Oulussa filosofisen tutkimuksen painoaloja ovat ympäristöfilosofia, filosofian historia ja historian ja historiografian filosofia. Meneillään olevista tutkimushankkeista löytyy tarkempaa tietoa oppiaineen kotisivuilta http://www.oulu.fi/filosofia.
Filosofia on todettu hyödylliseksi etenkin tutkijankoulutuksen kannalta. Sen opiskeleminen erityisesti tutkielmien teon tukena on kaikilla tasoilla suositeltavaa. Filosofian voi vapaasti valita sivuaineeksi kaikkien tiedekuntien opintoihin. Viime aikoina filosofian kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti kun siitä on tullut lukion pakollinen aine. Se soveltuu hyvin sivuaineeksi eri alojen opettajiksi opiskeleville.
Filosofian opinnot kehittävät myös työelämän vaatimia valmiuksia erityisesti eri alojen johtotehtävissä, joissa joudutaan puntaroimaan toiminnan arvoja, päämääriä sekä kytkentöjä yhteiskuntaan ja ympäristöön. Filosofia auttaa hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja siksi siitä on hyötyä kaikissa generalistisen ajattelun taitoja vaativissa ammateissa: yritysten ja valtion laitosten johtotehtävissä, tutkijan, opettajan ja toimittajan töissä, eri alojen konsulttitehtävissä jne. Filosofian hyötyä on kuitenkin usein vaikea mitata rahassa: se edistää yleisesti sosiaalisen ja kulttuurisen pääoman kasvua.
Koulutusmuoto
Lukuvuosi
Lukuvuosi 2020-2021
Oppiaine
Opetuksen järjestäjä
Sijainti